

## **Tax Working Group Information Release**

## **Release Document**

September 2018

taxworkingroup.govt.nz/key-documents

This paper has been prepared by a member of the Tax Working Group for consideration by the whole Tax Working Group.

The advice represents the preliminary views of the member who prepared the paper and does not necessarily represent the views of the whole Group or the Government.

Key to sections of the Official Information Act 1982 under which information has been withheld.

Certain information in this document has been withheld under one or more of the following sections of the Official Information Act, as applicable:

- [1] 9(2)(g)(i) to maintain the effective conduct of public affairs through the free and frank expression of opinions;
- [2] 9(2)(a) to protect the privacy of natural persons, including deceased people.

Where information has been withheld, a numbered reference to the applicable section of the Official Information Act has been made, as listed above. For example, a [1] appearing where information has been withheld in a release document refers to section 9(2)(a).

In preparing this Information Release, the Treasury has considered the public interest considerations in section 9(1) of the Official Information Act.



## Agenda

Date: Friday, 20 April 2018 Time: 9:00am – 3:30pm

Location: The Treasury, 1 The Terrace, Room 5.10 & 5.11

Attendees: Sir Michael Cullen (Chair), Bill Rosenberg, Geof Nightingale, Joanne Hodge,

Kirk Hope, Marjan van den Belt, Michelle Redington, Nick Malarao, Robin Oliver,

Craig Elliffe

Independent Advisor: Andrea Black

Secretariat: Mark Vink, Paul Kilford, Bevan Lye, Steve Mack; Phil Whittington, Matt Benge

Samantha Aldridge, Shane Domican (Note taker) **Guests:** Keith Taylor, Stewart Donaldson, Sri Farley, <sup>[2]</sup>

Apologies: Hinerangi Raumati Tu'ua

Item		Discussion	Time	Presenter
1	09:00	Group discussion & morning tea (without officials)	30 min	All
2.	09:30	Introduction  2.1 Previous Minutes (paper attached)  2.2 Forward agenda, including clarification of Group request regarding trusts and income splitting (paper attached)  2.3 Updated on pro-active release process  2.4 Related Government inquires and reviews (paper attached)	30 min	Chair/Paul Kilford  Jordan Ward
3.	10:00	Business Tax – Part II:  3.1 Meeting 7 comparison 3.2 Presentation – Collection Challenges  3.3 Effective tax rates by industry (paper attached) 3.3.1 TWG Background paper 3.3.2 Appendix B  3.4 Self-employment Compliance (papers attached) 3.4.1 Cabral-Gemmell NZ Compliance 3.4.2 Tax policy report	1 hr 45 min	Andrea Black Nick Malarao (with [2] [1] , Sri Farley, Stewart Donaldson Matt Benge, Keith Taylor, Trevor Jeffries
	11:45	Lunch with Minister of Finance	1 hour	All
4.	12:45	Presentation: 4.1 Taxing Capital Income (paper attached) 4.2 Background Paper: Taxing Capital Gaines (paper attached)	1 hr 30 min	Craig Elliffe
5.	14:15	TWG's Vision (Part 1) (awaiting paper, revised interim report outline attached)	1 hr	Andrea Black
6.	15:15	Summary of action points	15 min	All
Marting Class 2:20mm Neut Marting 4 May 2019 Available (varies TDC)				

Meeting Close: 3:30pm Next Meeting 4 May 2018, Auckland (venue TBC)

Treasury:3945606v2 1