

Tax Working Group Information Release

Release Document

September 2018

taxworkingroup.govt.nz/key-documents

This paper has been prepared by a member of the Tax Working Group for consideration by the whole Tax Working Group.

The advice represents the preliminary views of the member who prepared the paper and does not necessarily represent the views of the whole Group or the Government.

Key to sections of the Official Information Act 1982 under which information has been withheld.

Certain information in this document has been withheld under one or more of the following sections of the Official Information Act, as applicable:

[1] 9(2)(g)(i) - to maintain the effective conduct of public affairs through the free and frank expression of opinions;

[2] 9(2)(a) - to protect the privacy of natural persons, including deceased people.

Where information has been withheld, a numbered reference to the applicable section of the Official Information Act has been made, as listed above. For example, a [1] appearing where information has been withheld in a release document refers to section 9(2)(a).

In preparing this Information Release, the Treasury has considered the public interest considerations in section 9(1) of the Official Information Act.



Te Awheawhe Tāke

Agenda

Date: Friday, 6 April 2018

Time: 9:30am – 3:30pm

Location: Meredith Connell, L5 - 4 Graham Street, Auckland 1142

Attendees: Sir Michael Cullen (Chair), Bill Rosenberg, Geof Nightingale, Hinerangi Raumati Tu'ua Joanne Hodge, Kirk Hope, Marjan van den Belt, Michelle Redington, Nick Malarao, Robin Oliver, Craig Elliffe
Independent Advisor: Andrea Black
Secretariat: Mark Vink, Paul Kilford, Phoebe Sparrow (Note taker), Bevan Lye, Steve Mack; Samantha Aldridge

Guests: Matt Benge, David Holland, Phil Whittington,

Matt Woolley (Russell McVeagh)

Apologies: NIL

Item		Discussion	Time	Presenter
1.	09:30	Introduction 1.1 Previous Minutes (paper attached) 1.2 Forward agenda (paper attached)	20 min	Chair All
2.	09:50	2.1 Interim report outline (paper attached)	40 min	Chair
3.	10:30	Business Tax (Secretariat):3.1 Business tax overview (paper attached)Background papers3.2 Types of business entity (paper attached)3.3 Company tax rate (paper attached)3.4 Imputation system (paper attached)3.5 Closely-held companies (paper attached)3.6 Dividend avoidance (paper attached)3.7 Measures to improve efficiency (paper attached)3.8 Lower tax rates for small companies (paper attached)3.9 Business tax (Andrea) (paper attached)3.10 Interest Deductibility (Andrea) (paper attached)	1 hr 45min	Samantha Aldridge / Matt Benge
	12:15	Lunch	45 min	All
4.	13:00	Robin Oliver Scholarship Winner Presentation: Company integration	40 min	Matt Woolley
5.	13:40	5.1 Māori authorities (paper attached) Business Tax continued (note that any topics not covered today can be carried over to next week)	1hr 30min	Samantha Aldridge / Matt Benge
6	15:10	Summary of action points and decisions for interim report	20min	Chair